de Bezetting

OVERZICHT ISRAELISCHE

MENSENRECHTENSCHENDINGEN

met dank aan staatvanbeleg.com voor deze maandelijkse overzichten.

English overviews available on the website Staatvanbeleg.com

Een overzicht (2000-heden) van de dodelijke slachtoffers van de Israelische bezetting op:
http://israelpalestinetimeline.org

  Overzicht november 2019

In de maand november 2019 registreerde Staat van Beleg 796 schendingen en 156 rapporten.

Deze maand schrijven we over Palestijnse kinderen die Israël doodt uit zelfverdediging.
De maand november stond in het teken van Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Inclusief een ongeboren slachtoffer veroorzaakt door een miskraam werden 37 Palestijnen gedood en raakten meer dan honderd Palestijnen gewond. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich acht kinderen en 51 kinderen raakten gewond. Bijna de helft van de slachtoffers waren burgers. Er zijn geen Israëlische slachtoffers gerapporteerd. Hier kunnen we ons afvragen of niet alle inwoners van de Gazastrook als burgers aangeduid dienen te worden omdat het de Gazastrook ontbreekt aan een officiële defensiemacht inclusief geschikt defensiemateriaal en zich daarom niet gelijkwaardig kan verdedigen. De inwoners van de Gazastrook worden bezet en hebben het recht om zich te verdedigen.

Read more →

Overzicht oktober 2019

In de maand oktober 2019 registreerde Staat van Beleg 864 schendingen en 160 rapporten

Deze maand schrijven we over het gevaar van normalisatie. Het is moeilijk om een onderwerp te vinden in de geschiedenis dat zo intensief en onuitputtelijk is gedocumenteerd en tegelijkertijd werd genegeerd door de reguliere media en politici als de wrede bezetting van Palestina. Het lijkt erop dat alle pogingen om een van de grootste onrechtvaardigheden van vandaag de dag te verzwijgen vruchten beginnen af te werpen.
Waar de normalisatie van Israëlische misdaden al veel schade aan de Palestijnse zaak heeft toegebracht door de jaren heen en waar internationale wetgeving schaamteloos werd genegeerd worden we nu geconfronteerd met een realiteit waar wetten in werking treden die Israël beschermen tegen kritiek.

Read more →

Overzicht september 2019

In de maand september 2019 registreerde Staat van Beleg 864 schendingen en 145 rapporten

Deze maand schrijven we over het tragische lot van Palestijnen die het risico namen om hun uitzichtloze situatie door de Israëlische bezetting te ontvluchten in de hoop op een beter leven elders. Op 19 augustus lazen we in een artikel in de “The Times of Israel” dat volgens een hoge Israëlische functionaris Israël actief de emigratie van Palestijnen uit de Gazastrook promoot en probeert landen te vinden die deze mensen op zouden willen nemen

Read more →

Overzicht augustus 2019

In de maand augustus 2019 registreerde Staat van Beleg 714 schendingen en 152 rapporten

Deze maand schrijven we over de toename van Israëlische schendingen tegen de Palestijnse media. In april van dit jaar zagen we een plotselinge afname van Israëlische schendingen gepubliceerd door lokale Palestijnse nieuwsagentschappen.[…..] We wisten dat de schendingen eerder toenamen dan afnamen zoals we konden opmaken uit persoonlijke verslagen op Facebookpagina’s. Toen de lokale nieuwsagentschap Ma’an plotseling vanaf 19 juni stopte met haar Engelstalige berichtgevingen vermoedden we dat er serieus iets aan de hand moest zijn en begonnen we ons af te vragen wat de reden was. In de maanden die volgden zagen we een aantal zorgwekkende rapporten en gebeurtenissen die een aantal van onze vragen beantwoordden.

Read more →

Overzicht juli 2019

In de maand juli 2019 registreerde Staat van Beleg 695 schendingen en 175 rapporten.

Deze maand schrijft Toine van Teeffelen over zijn ervaringen met checkpoints in de Westelijke Jordaanoever. Ervaringen met checkpoint 300 tussen Jeruzalem en Bethlehem staan veel Palestijnen uit de zuidelijke Westelijke Jordaanoever in het geheugen gegrift. Je moet dagelijkse vernederingen ondergaan, zoals lang wachten in een drukke rij of toegeschreeuwd worden door tienersoldaten. Zelfs wanneer je probeert om de bewustzijnsknop bij het passeren van het checkpoint om te draaien, kun je pijnlijke herinneringen nooit helemaal voorkomen.

Overzicht juni 2019

Foto: APDeze maand een focus op het doden van een verpleegkundige in de Gazastrook. Precies vijf jaar geleden vond de meest recente Israëlische aanval op de Gazastrook plaats, bekend als ‘Operation Protective Edge’. Helaas zijn de Israëlische aanvallen op Gaza, ondanks een staakt-het-vuren, nooit gestopt.

 

Read more →

 

Overzicht mei 2019

Foto: Anu Shukla, The IndependentDeze maand een focus op vrouwen van het Palestijns verzet.
In zijn boek over het dorp Baqa al-Gharbiyeh, schrijft de Palestijnse historicus Subhi Biyadseh over een gebeurtenis die de dorpsbewoners hem vertelden. Gedurende het Britse mandaat in Palestina bombardeerden de Britten in 1936 het dorp Baqa al-Gharbiyeh. Vervolgens nam het leger alle mannen van het dorp in hechtenis. De vrouwen reageerden hierop door ‘s nachts met hun kinderen af te dalen naar de militaire barakken, slechts gewapend met stenen.
Read more →

 Overzicht april 2019

Kunstwerk van Mustafa al-HallajDeze maand een focus op de Nakba weergegeven door kunst.

Om de Nakba te herdenken kwam het idee bij ons op om een kleine digitale kunstexpositie te organiseren en we vonden acht kunstenaars bereid om deel te nemen. We vroegen hen om bij te dragen met een kunstwerk dat voor hen de Nakba vertegenwoordigt. Met deze expositie trachten we tevens de kunstenaars te eren die door de jaren heen zo hard hebben gewerkt aan het verhaal en het erfgoed van Palestina.

Overzicht maart 2019

SVBmaart2019NLklDeze maand een focus op het weggevaagde Palestijnse dorp Simsim.

Wanneer de mensen uit de Gazastrook die deelnemen aan de ‘Great March of Return’ spreken over hun recht op terugkeer dan verwijzen ze met name naar de dorpen waarvandaan hun families verdreven zijn. Weinig mensen zullen weten dat van de geschatte 2,219 Palestijnen die zijn gedood tijdens de Israëlische aanvallen op de Gazastrook in de zomer van 2014 de helft vluchtelingen waren die zijn verdreven sinds de Nakba in 1948. Van de 1.9 miljoen inwoners in de Gazastrook zijn bijna 70% vluchtelingen van families die waren verdreven in 1948 van gebieden die Israël heeft ingenomen.

Overzicht februari 2019

SVBfeb2019NLkl Deze maand een focus op Israël’s gebruik van traangasgranaten als ammunitie.

De hevige impact van traangas dat op vreedzame betogers wordt gebruikt kwamen we tegen in rapporten. Maar wat we ook zagen was het gebruik van traangasgranaten dat als ammunitie wordt gebruikt op Palestijnen en zelfs op ambulances.

Overzicht januari 2019

SVBjan2019NLklDeze maand een focus op de normalisatie van de Israëlische bezetting.

De normalisatie van de Israëlische bezetting is een groeiend Israëlisch hulpmiddel om het Palestijnse verzet en BDS te bestrijden. De kracht van dit hulpmiddel wordt mogelijk gemaakt door het vacuüm dat is ontstaan door onderbelichting.
We zullen wat voorbeelden geven van verschillende vormen van normalisatie.

Overzicht december 2018

SVBdec2018NLklDeze maand kijken we terug op het jaar 2018.
Als eerste staan we stil bij de 362 Palestijnen die in 2018 om het leven kwamen door (voornamelijk) Israëlisch geweld. Ter vergelijking, in 2017 was dit getal 153. In 70% van de gevallen werden zij door Israëlische soldaten doodgeschoten, veelal scherpschutters die Palestijnse demonstranten in het grensgebied van de Gazastrook doodschoten.
Niet enkel demonstranten werden beschoten, ook medisch personeel en journalisten.

Overzicht november 2018

SVBNov2018NLklDeze maand schrijven we over een ontworteld Palestina. De meeste Palestijnen kunnen hun familileden zowel niet binnen als buiten bezet Palestina bezoeken en de meeste van hun familieleden kunnen hen niet bezoeken. Nog niet te spreken over de Palestijnse vluchtelingen die vechten om te overleven in afgelegen gebieden of overvolle vluchtelingenkampen buiten de bezette Palestijnse gebieden.

Read more →

Overzicht oktober 2018

SVBokt2018NLklDeze maand een focus op de toegezegde donorhulp tijdens de conferentie in Cairo, precies vier jaar geleden, voor de wederopbouw van de Gazastrook.
Vier jaar zijn verstreken sinds het einde van de laatste militaire aanval op de Gazastrook. Het grootste deel van de Palestijnse enclave ligt nog steeds in puin. Veel inwoners van Gaza hebben nog steeds geen permanente woning.

Read more →

Overzicht september 2018

SVBsept2018NLkl

Overzicht augustus 2018

Overzicht juli 2018

SVBjuli2018NLklDeze maand focussen we op de Israel Lobby.  De Israël lobby is een van die dingen waarvan men weet dat het met zekerheid bestaat maar voor sommige mensen zit er nog een gevoel bij van iets duisters.
Een van de algemeen gebruikte en bekende strategieën van de Israël lobby is om een ieder die zich kritisch uitlaat over het Israëlische beleid een antisemiet te noemen.

Overzicht juni 2018

Svbjuni2018kl

Overzicht mei 2018

SvBmei2018NLklDe maand mei 2018 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 859 te registreren en nog 203 rapporten.

Deze maand herdenken we de slachtoffers die zijn gevallen sinds 30 maart tijdens de “Great March of Return” in de Gazastrook.

Overzicht april 2018

SVBApr2018NLsmallDeze maand schrijven we over de mentale gezondheid van Palestijnen onder bezetting.

Na de “March of Return” evenementen in de Gazastrook op 30 maart lazen we een verslag van een Palestijnse jongere die deelnam aan de mars. Hij moet die dag zeker veel geweld hebben aanschouwd want er kwamen maar liefst 19 Palestijnen om het leven en meer dan 1400 Palestijnen raakten gewond. Hij schreef dat hij niet kon slapen. Niet speciefiek vanwege alle ellende van die dag maar omdat hij geen keuze kon maken naar welke begrafenis hij de volgende dag zou gaan. Laat dat even op u inwerken. Palestijnen moeten praktisch zijn in het omgaan met verlies. [………………]

Overzicht maart 2018

SvBmaart2018NLklDeze maand schrijven we over genocide. 

Wanneer we spreken van genocide denken de de meeste mensen aan de Holocaust, het uitmoorden van de oorspronkelijke bevolking van Amerika, de Bosnische genocide of één van de vele andere gevallen van massamoord.
Niet veel mensen zullen denken aan de misdaden die begaan zijn door Israël jegens de Palestijnen, wellicht omdat er niet overduidelijk sprake is van systematisch uitmoorden.

Overzicht februari 2018

Overzicht januari 2018

SvBjan2018NLklDeze maand schrijven we over de meest kwetsbare slachtoffers van de Israëlische bezetting: kinderen.

Stel, je woont in een bezet land en de bezetter faalt in haar verplichting om jou en je kinderen te beschermen.
Nog erger, ze faalt niet alleen om haar bezette ingezetenen te beschermen, ze brengt zelfs hun levens in gevaar. Wanneer de bezetter niet kan garanderen het leven van jou en je kinderen te beschermen en je kunt dat zelf niet of het wordt je niet toegestaan, tot wie moet je je dan wenden?  Je zou dan denken aan internationaal recht: het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind.

Overzicht december 2017

dec2017NLKLDeze maand kijken we terug op het jaar 2017. Er is veel gebeurd en goed was het zeker niet. Laten we beginnen bij de 153 Palestijnen die in 2017 het leven.

Juli en december waaren de meest dodelijke maanden. In beide van deze maanden vonden er veel demonstraties plaats die zoals gebruikelijk tegemoet werden getreden met buitensporig Israëlisch geweld ter onderdrukking. In juli protesteerden Palestijnen tegen de door Israël opgelegde restricties met betrekking tot de geliefde Al-Aqsa moskee en in december protesteerden Palestijnen tegen president Trump’s beslissing om Jerusalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Vele demonstranten werden doodgeschoten en duizenden raakten gewond. […………..]

Overzicht november 2017

Nov2017NLsmallDeze maand hebben we een selectie gemaakt van 100 publicaties over de “Balfour” centenaire.

Dit jaar zijn er honderden artikelen gepubliceerd over de “Balfour” centenaire. Er waren anti-“Balfour” publicaties, waaronder opiniestukken, uitnodigingen voor evenementen, oproepen voor protesten en het tekenen van petities voor het gala diner in Londen. In de pro-‘Balfour” publicaties lazen we vooral over de vieringen, opkomende evenementen en woorden van trots. [……………]

Overzicht oktober 2017

NLokt2017klein

Deze maand brengen we het onderwerp ‘Apartheid binnen het justitieel systeem’ onder uw aandacht.
Apartheid binnen het justitieel systeem

Er zijn momenteel 65 Israëlische wetten die direct en indirect discrimineren tegen Palestijnse burgers in de bezette Palestijnse gebieden, wat ongelijkheid en racisme een onderdeel van het systeem maakt. [……..]

Read more →

Overzicht september 2017

sept2017NLsmall

Deze maand willen we graag vermijdbare en verborgen sterfgevallen onder uw aandacht brengen. De officiële cijfers van Palestijnse sterfgevallen veroorzaakt door de bezetting worden gedocumenteerd zonder vermelding van de vermijdbare en verborgen sterfgevallen. [……..]

the-occupation/In dit rapport uit 2006 over globale vermijdbare sterfgevallen kunnen we lezen dat “volgens VN data de vermijdbare sterfgevallen na 1967 in de Bezette Palestijnse Gebieden in totaal 300,000 gevallen betreft en de kindersterfte onder de 5 jaar na 1967 in totaal 183,000 (90% vermijdbaar) is, in vergelijking met 2,178 doden door Israëlisch terrorisme na 1967 (Cijfers zijn van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken).

Overzicht augustus 2017

graphic-ENG-small

De maand augustus 2017 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 733 te rapporteren en toont 178 rapporten (zie ook ons archief).

Memoricide

De historicus Ilan Pappé gebruikte de term ‘memoricide’ in de titel van hoofdstuk 10 van zijn baanbrekende boek ‘The Ethnic Cleansing of Palestine’. Het is het uitwissen van de herinnering aan de Palestijnse cultuur, die moet verdwijnen om plaats te maken voor zionistisch mythen. Vanaf 1947 begonnen de zionisten op grote schaal Palestijnse dorpen te vernietigen of over te nemen en later werden er grote bossen en parken aangelegd om de herinnering aan die Palestijnse aanwezigheid aan het oog te onttrekken.

 

Overzicht juli 2017

SVBNLjuli2017kleinDe maand juli 2017 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 848 te rapporteren en toont 195 rapporten (zie ook ons archief).

Deze maand focussen we op de rampzalige situatie in Gaza die nog meer verslechterd is door de aanhoudende elektriciteitscrisis en met name op de vraag wie er verantwoordelijk voor is.

“Israel heeft de mensen in de Gazastrook de bestemming gegeven om “te leven in miserabele armoede onder vrijwel onmenselijke omstandigheden, ongeëvenaard in de moderne wereld” verklaarde de mensenrechtenorganisatie B’Tselem vorige maand. Sinds Israël de elektriciteitstoevoer aan de Gazastrook sterk heeft verminderd is de situatie verder verslechterd. Op het moment van schrijven hebben de mensen in de Gazstrook nog maar twee tot drie uur elektriciteit per dag. Wat dat betekent voor de mensen kunnen we in dit artikel van Anera lezen.

Overzicht juni 2017

foto-NL-smallDe maand juni 2017 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechten-schendingen zien. Staat van Beleg wist er 580 te rapporteren en toont 175 rapporten (zie ook ons archief).

Deze maand brengen we de Juni-oorlog van 1967 onder de aandacht. Daarmee werd de rest van Palestina door Israël veroverd, alsmede een deel van Egypte en van Syrië. Onder de gematigd kritische schrijvers over de situatie in Palestina wil men nog wel eens toegeven dat het vanaf 1967 en de bezetting van de Palestijnse gebieden “niet meer het Israël is dat zij voor ogen hadden“.

Overzicht mei 2017

SVBmaartNLklein

De maand mei 2017 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechten-schendingen zien. Staat van Beleg wist er 625 te rapporteren en toont 202 rapporten (zie ons archief).

Deze maand tonen we onze solidariteit met de Palestijnse gevangenen die in hongerstaking zijn. Op het moment van dit schrijven hebben we weinig berichtgeving gezien in de reguliere media over de Palestijnse gevangenen die in hongerstaking zijn. Het enige dat ruim aandacht kreeg in de pers was de veronderstelling dat Marwan Barghouti koekjes in zijn cel zou hebben gegeten.

Read more →

Overzicht april 2017

Overzicht maart 2017

graphic-nl-smallDe maand maart 2017 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechten-schendingen zien.Staat van Beleg wist er 772 te rapporteren (en nog 201 rapporten).

Deze maand staan we stil bij Internationale vrouwendag in Palestina en bij de strijd van Palestijnse vrouwen door de jaren heen.

Overzicht februari 2017

svb-jan-nl-smallDe maand februari 2017 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 668 te rapporteren (en og 219 rapporten).

In een situatie van onderdrukking en verzet heeft alles met alles te maken. Elk doodgeschoten kind, elke slooporder en elke nieuwe wet of regel die het leven van de Palestijnen verder ontwricht leidt tot meer spanningen in een maatschappij die geen maatschappij mag zijn.
Het thema van deze maand is de zogenoemde “Landroofwet” waarmee Israël zich opnieuw van zijn slechtste kant heeft laten zien.

Overzicht januari 2017

graphic-nl-smallDe maand januari 2017 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 837 te rapporteren (en nog 174 rapporten). De schendingen nemen zowel in aantal als in grimmigheid met de maand toe op de Palestijnse bevolking, hun land en hun eigendommen.

Even belangrijk als de schendingen maandelijks te rapporteren en te publiceren is het om bij te houden hoe de internationale gemeenschap, politici en media met de voortdurende bezetting van Palestina omgaan.

Read more →

= 2016 =

Overview December 2016

december-graphic-smallIn the month of December 2016 Staat van Beleg could list 726 human rights violations (and 186 reports/analyses). The highest number we could document so far since the start of Staat van Beleg in July 2015.

2016 was another difficult year for the Palestinian people. We could document almost 7000 violations (about 18 abuses every single day!) on the Palestinian people, their land and their properties by Israel. About 150 Palestinians have been killed last year, ranging from a baby of several months old to a man of 85 years old.
We will show you the numbers through some graphics [no dutch text available]

Overzicht november 2016

beeld-nl-smallDe maand november 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechten-schendingen zien. Staat van Beleg wist er 687 te rapporteren (en nog 150 rapporten). Iedere maand proberen we een ander aspect te belichten met betrekking tot de bezetting van Palestina. Deze maan willen we graag stilstaan bij het Israëlische nederzettingsbeleid.

Terwijl de sloop van Palestijnse bouwwerken en de landinname voor de uitbreiding van nederzettingen onverhinderd doorgaan zien we wat onrustbarende ontwikkelingen vanuit de politieke arena opkomen.

Overzicht oktober 2016

okt-nl-kleinDe maand oktober laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechten-schendingen zien. Staat van Beleg wist er 627 te rapporteren (en nog 148 rapporten). Iedere maand proberen we een ander aspect van de bezetting van Palestina onder de aandacht te brengen, Deze maand willen we uw aandacht vestigen op restricties die de Palestijnen treffen.

Eerst echter een korte opsomming van een aantal recente acties van Israëlische kant die een beeld geven van een atmosfeer die steeds grimmiger wordt. De verdere inperking van de bewegingsvrijheid en de vrijheid van meningsuiting van de Palestijnen moet men in dat licht zien. Het ziet er niet naar uit dat we van de huidige regering iets positiefs kunnen verwachten.

Overzicht september 2016

banner-nl-kleinDe maand september 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechten-schendingen zien. Staat van Beleg wist er 614 te rapporteren (en nog 127 rapporten). Iedere maand proberen we een ander aspect van de bezetting van Palestina onder de aandacht te brengen. Deze maand willen we focussen op de aspecten van medeplichtigheid en normalisatie ten aanzien van de voortdurende bezetting van Palestina.

Overzicht Augustus 2016

Overzicht juli 2016

SvBNL_smallDe maand juli 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechten-schendingen zien. Staat van Beleg wist er 607 te rapporteren (en nog 115  rapporten). Iedere maand proberen we een ander aspect van de bezetting van Palestina onder de aandacht te brengen. Ons oog viel dit keer op wat culturele aangelegenheden waaronder Israëlische schendingen op schrijvers/poëten, een filmmaker, een circustrainer, een astrofysicus, vredesactivisten en een fotojournalist. We laten met elf voorbeelden zien hoe Israël culturele en journalistieke vrijheden tegenhoudt.

Overzicht juni 2016

juniSvBNL_smallDe maand juni 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechten-schendingen zien. Staat van Beleg wist er 590 te rapporteren (en nog 123 rapporten). We hebben nu een jaar gewerkt aan dit archief en we zijn getuige geweest van een schokkend aantal mensenrechten-schendingen en slachtoffers van de bezetting. In de periode van oktober 2015 – maart 2016 konden we een grote stijging in het aantal standrechtelijke executies waarnemen, gevolgd op vermeende steekpogingen. Veel van deze slachtoffers vielen in en rondom Hebron Stad, die door de Israëlische autoriteiten het laatste jaar bijna volledig afgesloten is. Mensenrechtenactivisten en toezichthouders zijn door de bezettingstroepen verdreven en lokale radiostations werden gesloten. Een gevaarlijke ontwikkeling!

Overzicht mei 2016

fotomei2016_smallDe maand mei 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechten-schendingen zien. Staat van Beleg wist er 638 te rapporteren (en nog 109 rapporten). Iedere maand proberen we weer een ander aspect van de bezetting van Palestina uit te lichten. In de maand mei bezocht een teamlid van Staat van Beleg de Westelijke Jordaanoever, waaronder de stad Hebron. Zij maakte een kort verslag met haar bevindingen en aanvullende informatie van haar bezoek aan Shuhada Street in Hebron (zie bovenstaande foto).

Read more →

Overzicht april 2016

De maand april 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechten-schendingen zien. Staat van Beleg wist er 568 te rapporteren (en nog 125 rapporten). (English text here) Iedere maand focussen we op een opmerkelijke schending of incident of een schending welke veel voorkwam gedurende…

De maand maart 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechten-schendingen zien. Staat van Beleg wist er 564 te rapporteren (en nog 149 rapporten). (English text here) De lente is net aangevangen en de temperaturen beginnen al te stijgen in Palestina. Er ligt…

English text here De maand februari laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechten-schendingen zien. Staat van Beleg wist er 531 te rapporteren (en nog 140 rapporten/opiniestukken). Vorige maand zagen we duidelijk een toename in de aantallen van sloop van huizen. In februari zette deze trend zich…

Overview January 2016

In the month of January 2016 Staat van Beleg could list 492 human right violations (and 151 reports/analyses). To give a better insight of the numbers of violations/character of the incidents we hereby provide you with an overview which mainly…

Overzicht december 2015

New! Our overview of human rights abuses in Palestine by the Israeli army, police, and settlers is now available in English online, or downloadable as a PDF-file. Er zijn steeds meer Israëlische stemmen die opgaan om de terreur van de bezetting…

Overzicht november 2015

header_november15_smallDe maand november laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 557 te rapporteren (en nog 174 rapporten). De schendingen worden ook steeds grimmiger van aard. Waar de Palestijnen eerst nog een stukje veiligheid in…

Overzicht oktober 2015

header_oktober15_smallEind september hadden wij niet kunnen bevroeden hoe de zaken in Palestina er eind oktober zouden uitzien. Onze overzichten tot nu toe waren gebaseerd op de “normale” situatie en lieten toch al honderden ernstige gevallen van mensenrechtenschendigen zien. In oktober…

Overzicht september 2015

header_september15_smallDe maand september liet opnieuw een stijging zien ten opzichte van de vorige maanden. Het wordt steeds grimmiger. Ondanks enkele gruwelijke moorden zoals die op de Palestijnse familie Dawabsheh is er in Israël niets te merken van een moment van…

Overzicht augustus 2015

tekening_arrestatie_smallDagelijkse effecten van geweld, mensenrechtenschendingen, discriminatie en onderdrukking door Israël Waar Staat van Beleg in de maand juli al mensen versteld deed staan met het rapporteren en publiceren van 200 mensenrechtenschendingen in Palestina, zo zal het aantal van augustus van…

Overzicht juli 2015

logo_FPF_1Update 8 september We zijn inmiddels een ruim een maand verder en Staat van Beleg blijft bezig om de informatie te verbeteren. De versie van augustus, voorzien van categorieën en een overzichtelijke lay-out, werd door velen zeer op prijs gesteld. Daarom hebben…