Amsterdammers in actie tegen bezoek Van der Laan aan Tel Aviv

Activisten van Amsterdam voor Palestina hebben vanmiddag een Palestijnse
vlag aan de voorgevel van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) gehangen.
Ze protesteerden hiermee tegen het bezoek dat burgemeester van der Laan momenteel
aan Tel Aviv brengt om samenwerking met de Israëlische hoofdstad te onderzoeken.
Eerder dit jaar kon Van der Laan geen meerderheid vinden in de Amsterdamse gemeenteraad voor een stedenband met Tel Aviv.

Volgens de activisten is samenwerking met Tel Aviv niet wenselijk vanwege de Israëlische bezetting van Palestina. Palestijnse inwoners van Tel Aviv worden bovendien stelselmatig achtergesteld middels meer dan vijftig discriminerende wetten. Max van Lingen zei namens Amsterdam voor Palestina: ‘Er wordt gedaan alsof Tel Aviv een vrijzinnig eiland binnen Israël is, terwijl de stad juist het hart vormt van de staat Israël. Zo is het hoofdkwartier van het Israëlische leger er gevestigd. Ook is de zogenaamde start-up community in en om Tel Aviv, waar Amsterdam graag mee samen wil werken, door en door verweven met de Israëlische oorlogsindustrie. Een dergelijke samenwerking moet je niet willen.’

Amsterdam voor Palestina is een coalitie van organisaties die zich inzetten voor rechtvaardigheid voor de Palestijnen. Zij hebben de handen ineengeslagen om de plannen voor samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv tegen te houden. Burgemeester Van der Laan doet rond 8 oktober verslag van zijn reis aan de gemeenteraad.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.